«Спекотна» зима для свинарів

27.04.2018 04 2018

Олександра Бондарська, аналітик асоціації «Свинарі України»

 Свиней стає менше, ціна на вітчизняному ринку живця, навпаки, вища. Оператори ринку втримуються від прогнозів щодо розвитку ситуації. Розібратися, що коїться на ринку свинини, допоможе цей матеріал

Цьогорічна «поведінка» цін на живець свиней забійних кондицій повністю ламає як прогнози гравців вітчизняного ринку свинини, так і звичні сезонні тренди. Так, упродовж зимових місяців внутрішні котирування були менш чутливими до зміни споживчих настроїв українців. Натомість основними драйверами їх зміни була обмеженість пропозиції свинини та ранній Великдень, який спонукав м’ясопереробників раніше почати підготовку до нього. Тож, з урахуванням цих чинників, частина великих операторів почала формування запасів вже на початку лютого.

Ще у кінці минулого року оператори українського ринку свинини розуміли, що менша кількість свиней забійних кондицій слугуватиме вагомою підтримкою для цін на м’ясну сировину від вітчизняного виробника. Зокрема, саме цей ринковий чинник «розігнав» ціну на ринку живця з 30 грн/кг на початку року до рекордних 50 грн/кг улітку. І така зміна відбулася на лише на тлі п’ятивідсоткового скорочення реалізації на забій у порівнянні з 2016-м: так, впродовж минулого року сільськогосподарські підприємства реалізували на забій 511 тис. т живця. Це на 28 тис. т, або 260 тис. свиней менше, ніж роком раніше. Найгостріше брак сировини відчувався у Запорізькій, Полтавській та Харківській областях. Там реалізація свиней на забій скоротилася на 30%, 24% та 45% відповідно.

Втім вплив цього фактору спостерігаємо не лише за підсумками 2017-го, а й за перші місяці 2018-го. Згідно з офіційними даними, за перші два місяці 2018 року на забій надійшло 75,2 тис. т свиней. А це на 12% менше, ніж у січні-лютому 2017-го. Така зміна відбулася на тлі п’ятивідсоткового скорочення чисельності свиней у сільськогосподарських підприємствах. Зменшення кількості свиней у промисловому секторі на 193,5 тис. голів (до 3,36 млн гол. станом на 1 березня 2018-го) «відгукнулося» на обсягах пропозиції свиней на забій. Зокрема, бійні та м’ясокомбінати за зиму 2018 року забили менше 700 тис. голів. Це на 87,5 тис. менше, ніж роком раніше. Крім цього, середня жива маса реалізації товарного поголів’я на забій також на кілограм поступається показнику аналогічного періоду 2017-го і в середньому по Україні становить 108 кг/гол.

Варто зауважити, що меншу кількість свиней, ніж роком раніше, «нарахували» у підприємствах більшості областей. Так, за 12 місяців майже чверть індустріального поголів’я втратили Харківщина, Луганщина та Закарпатська область — понад 40%. Проте є регіони, яким вдалося наростити кількість свиней. Це переважно оператори західних регіонів — Волинської, Рівненської, Хмельницької областей — плюс 25 тис. голів сукупно. А Донеччина збільшила поголів’я на 13 тис. голів. Промислові виробники свинини Київщини також нарощували виробничі потужності. Так, станом на початок березня тут налічується понад 410 тис. голів (на 3 тис. свиней більше, ніж на аналогічну дату 2017-го).

Крім цього, менше свинини на забій надходитиме цього року і від присадибних господарств, адже чисельність утримуваного в них свинопоголів’я скоротилася на 10%. Наразі станом на 1 березня у цьому сегменті налічують 2,7 млн голів. Серед основних чинників скорочення численності свиней у господарствах населення— поширення африканської чуми свиней територією держави. Наприклад, минулоріч із 163 випадків хвороби у господарствах населення зафіксували 119 випадків. А відповідно до заходів ерадикації хвороби, прописаних у чинній Інструкції з боротьби та профілактики АЧС, у зоні захисту (радіус не менше 3 км навколо спалаху) вилучають і знищують всіх свиней.

Якщо оцінювати скорочення поголів’я у присадибному секторі, найвідчутніше свиней поменшало на Вінниччині, у Закарпатті, на Одещині, Тернопільщині, Хмельниччині та Черкащині — сукупно мінус 165 тис. свиней, проти початку лютого 2017-го. Минулоріч у цих регіонах зафіксували 44 випадки АЧС.

Хоча вітчизняні виробники свинини поступово нарощують потужності, готуючись «закрити» нішу, яка утворюється на ринку, постачальники м’ясної сировини з-за кордону також активізуються. Зокрема, за перші місяці 2018 року Україна імпортувала майже 1 тис. т свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней сукупною вартістю 1,6 млн дол. США. Це майже вдвічі більше, ніж за відповідний період 2017-го. При цьому, окрім звичних європейських постачальників, цікавість до українського ринку свинини зросла в канадців. Тож, з огляду на «привабливі» внутрішні ціни та певну дефіцитність ринку, цікавість імпортерів буде доволі жвавою. Це, в свою чергу, слугуватиме і вже слугує чинником обмеження зростання цін не тільки в середньостроковій, а й в короткостроковій перспективі.

Так, з огляду на наявну пропозицію дешевшої імпортованої сировини, деякі м’ясопереробники мають сумніви стосовно реальності цінових прогнозів у великодній період. Якщо на початку весни вони не відкидали можливості підйому котирувань до рівня 50-52 грн/кг, то з наближенням свята такий розвиток подій вони вважають менш вірогідним.

Що стосується очікувань щодо попиту, то цьогорічна реалізація м’яса на Великдень може дещо поступатися минулорічній. Роком раніше свято співпало із травневими вихідними, а теплі погодні умови сприяли одночасному початку пікнікового сезону. Однак відокремлення цих трьох подій у 2018-му дає українцям більше приводів посмакувати свининою, що матиме позитивний вплив на обсяги реалізації за підсумками весни.