Олександра Бондарська: «У найближчій перспективі змін цін, що перевищать коливання в 0,5-1 грн/кг, гравці ринку не прогнозують»

30.07.2018 07 2018

 

На питання журналу «МБ» відповіла Олександра Бондарська, аналітик Асоціації «Свинарі України»

— Що можна сказати про ситуацію на ринку живих свиней та м’яса в першому півріччі 2018 року?

— У кінці першого півріччя галузь свинарства демонструє реабілітацію поголів’я у порівнянні з початком періоду. Так, якщо у січні в Україні налічувалося менше 6 млн свиней, то за шість місяців цей показник трохи не дотягує до 6,5 млн голів. Станом на 1 липня ДССУ «нарахувала» 6456 тис. свиней, що на 5,3% менше, ніж на відповідну дату минулого року. Тож, за півроку «відставання» від торішнього показника скоротилося.

Кількість поголів’я у присадибному секторі втримується на рівні 3 млн гол. (-9,4% у порівнянні з минулим роком). Промисловий сектор і надалі демонструє більшу витривалість, а число свиней у сільськогосподарських підприємствах лише на 50 тис. голів, чи на 1,4%, менша за відповідний показник на початку другого півріччя 2017-го та становить 3,4 млн голів.

Обсяги виробництва свинини у промисловому секторі ще трохи слабші: за шість місяців свинарі отримали 255,1 тис. т приросту живої маси свиней, що на 4% поступається підсумкам аналогічного періоду 2017-го. Пропозиція живця відстає сильніше — на 7,9% — та становить 238,6 тис. т свинини ж. м. Втім співвідношення двох згаданих показників (з вирощеного приросту на забій спрямували 93,5%) дає привід очікувати на поступове відновлення пропозиції свиней забійних кондицій

— Які показники характеризувати імпорт свинини в перші шість місяців 2018 р. по відношенню до такого ж періоду 2017 р.?

— Протягом першої половини 2018 р. обсяги надходження імпортної свинини відчутно — у 8 разів — зросли у порівнянні з січнем-червнем 2017-го. Так, за шість місяців Україна імпортувала 8,4 тис. т свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней сукупною вартістю 15,4 млн дол. США. Звичайно, восьмикратне зростання кількості імпортованої м’ясної сировини видається дещо шокуючим. Тим не менш не так давно піврічні обсяги імпорту сягали ще вищих позначок. Зокрема, за перше півріччя 2014-го до України завезли 18,7 тис. т м’яса свиней сукупною вартістю майже 48 млн дол. США.

Що стосується основних постачальників м’ясної сировини до України, то перша трійка їх не змінилася: як і торік, основна частка (майже 56% за першу половину 2018-го) імпортованої свинини припадає на поставки з Німеччини, Нідерландів та Данії. Щоправда, перша з них дещо послабила «хватку», поступившись лідерством у трійці постачальникам з Нідерландів (понад 20% завезеної свинини). Данія також покращила свої позиції на українському ринку порівняно з попереднім роком (19,4% цьогоріч проти 15,5% у 2017-му), особливо за рахунок активності у червні, практично зрівнявшись з Нідерландами.

Ці три постачальники у першому півріччі 2018-го завезли в Україну трохи більше половини свинини закордонного походження, решта поставок припадає на інших імпортерів. Проте віднедавна до переліку країн-постачальниць (серед яких переважали країни ЄС) додалися інші вагомі гравці глобального ринку. Зокрема, з минулого року в Україну періодично надходить канадська свинина — морожені лопатки, окости та їх відруби. У січні-квітні ці частини надходили до України по 1,77-2 дол. США/кг, у травні — по 1,68 дол. США/кг, а минулого місяця їх митна вартість коливалася в межах 1,66-1,68 дол. США/кг. Надходили з Канади й дорожчі свинячі частини: у травні та червні надійшли інші морожені частини по 2,39 та 2,59 дол. США/кг.

У травні-червні до одеських портів врешті «причалила» і бразильська свинина, чутки про яку ширилися не один місяць і нарешті підтвердилися. Упродовж згаданих місяців до України «допливли» вантажі з мороженою свининою по 2,42 дол. США/кг.

Продовження статтi — в журналi Мясний бизнес №7 (серпень). Деталi — 044-243-32-67 (вiддiл пiдписки).