Ягоди, кондитерка, курятина: продукти-драйвери агроекспорту

12.04.2019

У поточному році приріст валютної виручки від експорту аграрної продукції становитиме 10-15%. Про це заявив генеральний директор Директорату стратегічного планування та євроінтеграції Міністерства аграрної політики і
продовольства України Олександр Жемойда.
«Уже за перші два місяці поточного року експорт агарної продукції збільшився на чверть, порівняно з минулим роком, і досяг 3,5 млрд дол. В основному даний приріст сформований за рахунок традиційних зернових
культур, соняшникової олії, шротів», — зазначив він.
Також високий темп зростання експорту показала тваринницька продукція, продовжив Жемойда.
«М’ясо птиці — плюс 28%, живої ВРХ — плюс 36%, охолоджена яловичина — плюс 31%, яйця — плюс 50%, рідкі молоко і вершки — в 2,2 рази», — зазначив він.

Непогані успіхи на зовнішніх ринках і у вітчизняних переробників. За рік експорт кондитерських виробів збільшився на 17%, поставки соків — в 2 рази, каже чиновник.
«У сегменті фруктів і овочів: сушені бобові — плюс 62%, яблука — в 2,2 рази, заморожені ягоди — плюс 56%», — поінформував він.
Жемойда висловив надію, що в перебігу 2019 року зазначені товарні позиції виступлять драйверами аграрного експорту. Але все буде залежати від врожаю.
«В Україні більше 75% виручки від експорту аграрної продукції так чи інакше знаходяться в прямій залежності від майбутнього врожаю», — нагадав він, додавши, що у МінАПК з цього приводу втішні прогнози
(agronews.ua).