Виробництво другого хліба в Україні сягає 22 млн тонн

24.03.2019

На сьогодні в Україні щорічно виробляють більше 22 млн т картоплі. Втім, далеко не вся вона достатньо якісна і придатна для споживання чи переробки. Повідомляє «Аграрний тиждень».

Вирощування картоплі в Україні знаходиться на межі, і вона не потрібна, говорять фермери. Але аналіз потужностей переробки і загальносвітові тренди споживання свідчать про інше.

«В Україні виробляють 22 млн т картоплі. Середні затрати на 1 га картоплі становлять близько 2,4 тис. грн. На посадковий матеріал припадає близько 22%, на добрива та ЗЗР — ще близько 22%», — повідомляє аналітик маркетингової агенції «Клеффманн Групп Юкрейн» Оксана Антонова.

За її словами, господарства у Нідерландах на захист картоплі витрачають близько €700/га, тоді як в Україні — не більше 200. Але, навіть незважаючи на обсяги виробництва, відповідно до даних Держкомстату, в Україні відбувається поступове зниження споживання картоплі.

За даними з імпорту продуктів до України прослідковується те, що у структурі споживання починають з’являтись абсолютно нові продукти — це булгур (за останні декілька сезонів його імпорт виріс у 100 разів), кус-кус (у 36 разів більше) та батат (у понад 40 разів) (https://agronews.ua).