В Україні легалізують утилізацію падежу методом компостування

16.08.2019

За ініціативи асоціації «СвинаріУкраїни» та за підтримки
Держпродспоживслужби буде створено Робочу групу з представників
зацікавлених громадських організацій, державних органів та наукових
установ для впровадження утилізації падежу методом компостування.
Про це повідомляє прес-служба асоціації.
Покращення сталості виробництва свинини визначено виробниками як
одна із цілей стратегії розвитку галузі. Наразі проблема утилізації падежу
в Україні — одна з найактуальніших, особливо для невеликих
виробників, які не мають достатніх ресурсів і можливостей для
ефективного її вирішення. По всій території країни функціонує лише 11
ветсанзаводів, більшість із яких у неналежному стані: мають мільйонні
борги, застаріле або непридатне до роботи обладнання, через що
утилізують у 10 разів менше побічних продуктів, ніж продукується в
Україні. Водночас обладнання для спалювання трупів дороговартісне, і
виконати вимоги до введення його в експлуатацію надзвичайно складно.
За середніми розрахунками промислове свинарство в Україні продукує
близько 15 тис. тонн технологічного падежу на рік. Один із шляхів
вирішення проблеми його утилізації вітчизняні свинарі вбачають у
легалізації методу компостування. Це найбільш оптимальна технологія з
точки зору витратності, експлуатації та біобезпеки, яка офіційно
дозволена та широко застосовується у США, Канаді та Австралії.
«Оскільки поводження з побічними продуктами — компетенція
Держпродспоживслужби, просимо посприяти створенню на її базі Робочої
групи, яка об’єднає експертів, представників відповідальних установ та
інститутів, профільних об’єднань, а також бізнесу, та працюватиме над
аналізом переваг і ризиків застосування методу компостування для
утилізації падежу тварин, а також легалізації його застосування в Україні.
Низка свиногосподарств готова стати дослідною базою для реалізації
цього проекту», — зазначають у асоціації (agronews.ua).