Україна на чверть збільшила експорт м’яса птиці

19.08.2018

У І півріччі 2018 року експорт продукції м’ясної групи збільшився проти січня-червня 2017 року з $265 млн до $304 млн — більш ніж на 14%.

Як зазначено на http://agravery.com, про це повідомив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За його словами, позитивних зрушень в експорті м’яса та субпродуктів вдалося досягти завдяки триваючій широкій географічній диверсифікації та закріпленню на нових ринках збуту після втрати російського.

«Якщо ще у 2015 році позиції основного імпортера українського м’яса та субпродуктів утримувала Росія, то з 2017 року переважають поставки на ринки країн Європи та Азії», — зауважив експерт.

За шість місяців 2018 року найбільше продукції цієї групи — 21% — закупили Нідерланди, які торік вперше очолили рейтинг імпортерів вітчизняного м’яса.

Значно менші закупки здійснюють Словаччина (9,6%), Ірак (8,2%), Білорусь (7,7%), Німеччина (6,1%), Азербайджан (5,5%) та Гонконг (4,5%). Сукупно ці країни акумулюють близько 63% експорту вітчизняної м’ясопродукції у грошовому виразі.

«Характерною рисою І півріччя 2018 року стало зростання вартості та обсягів експортних поставок м’яса птиці. Вартість збільшилася майже на чверть — 23% — зі 196 млн дол. США до 241 млн дол. США при зростанні обсягів експорту м’яса птиці зі 147 тис. т до 152 тис. т. За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, минулорічна тенденція щодо збільшення обсягів експорту цього виду продукції зберігатиметься й 2018 року», — підсумував Микола Пугачов.