На свинарів чекають зміни у підходах до використання антибіотиків

15.04.2019

Вітчизняний сектор свинарства працюватиме над зменшенням використання антибіотиків у виробництві з профілактичною метою. Це одна з умов Національного плану дій щодо боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів. Кабмін ухвалив цей документ у березні 2019 року. Про це повідомляє прес-служба Асоціації «Свинарі України» (АСУ).

Як зазначила президент асоціації Оксана Юрченко, впродовж наступних двох років профільні відомств (Мінагрополітики, ветеринарна служба) мають розробити порядок використання антимікробних препаратів у тваринництві. Зокрема йдеться про заборону застосовувати антибіотики з профілактичною метою. Адже таке їх використання спричиняє резистентність збудників до антимікробних препаратів.

«Користуватися антибіотиками треба розумно — визначати чутливість збудника до препаратів, які застосовують у випадках захворювання. Коли говоримо про вітчизняний сектор свинарства (а він у нас дуже розгалужений: є і дрібні виробники, і середні, і крупні, і присадибними), розуміємо, що нині підхід до використання антибіотиків у більшості контролюється питанням совісті й піклуванням про споживача. Наприклад, великі промислові підприємства контролюють такі питання — дотримуються розроблених протоколів, перевіряють кінцеву продукцію. На жаль, гарантувати, що весь сектор чинить так само — неможливо», — поділилася О. Юрченко.

Разом з тим очільниця АСУ зауважила, що для зміни підходів до використання антибіотиків у виробництві потрібен перехідний період, зокрема для напрацювання рекомендацій.

«Гравцям сектору потрібен час, щоб зрозуміти, які виклики перед нами стоять, що потрібно зробити, щоб реалізувати нові підходи, і як розвиватися надалі. Всі розуміють, що мова йде про продукт, який потрапляє на тарілку до споживача. І він має бути безпечним. Наприклад у Євросоюзі питання антибіотикорезистентності й благополуччя свиней йдуть пліч-о-пліч, існує велика кількість посібників, у яких детально прописано, як покращити умови утримання, зменшити стрес, досягти результатів зі зниження використання антибіотиків тощо», — відзначила вона.

Оксана Юрченко наголосила, що якраз із метою ознайомити виробників зі змінами, які на них чекають у майбутньому, Асоціація «Свинарі України», як організатор конгресу «Прибуткове свинарство», ініціювала проведення панельної дискусії «Впровадження нових правил застосування антимікробних препаратів у свинарстві з метою зменшення стійкості до них» у ході події.

«Правила повинні діяти для всіх гравців ринку, щоб свинарська продукція була безпечною, а вітчизняне виробництво відповідало світовим стандартам», — резюмувала Юрченко (agronews.ua).