М’ясо птиці становить 80% від загального експорту м’яса з України

13.04.2018

За 2 місяці 2018 року українськими господарствами вироблено 388 тис. тонн м’яса всіх видів, що на 0,2% вище показника відповідного періоду 2017 року.

Незначний приріст, як і попереднього місяця, забезпечено за рахунок галузі птахівництва, де виробництво зросло на 4,8%. Натомість у виробництві свинини та яловичини відбулося падіння на 5,0% та 3,2% відповідно.
Експорт м’яса та м’ясопродуктів у січні-лютому ц. р. становив 54 тис. тонн (+30% до аналогічного періоду 2017 року), імпорт — 41 тис. тонн (+41%).
Першість у вітчизняному м’ясному експорті традиційно залишається за м’ясом птиці, частка якого у загальних обсягах вивезення перевищує 80%. У натуральному вимірі за 2 місяці цього року експортовано 44 тис. тонн м’яса птиці, що на 40% більше, ніж роком раніше. Найбільші обсяги поставок вітчизняної птиці у січні-лютому поточного року здійснені на ринки Нідерландів, Іраку, Словаччини.
У м’ясному імпорті провідні позиції посідають м’ясо птиці (50% від загального обсягу), сало (31%) та свинина (14%). Імпортна продукція надходить на внутрішній ринок в основному з країн ЄС (Польщі, Німеччини та Угорщини). Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні м’яса становила 11%.
За балансовими розрахунками, у січні-лютому поточного року наповнюваність внутрішнього ринку м’ясом та м’ясопродуктами знаходилася практично на минулорічному рівні.
Розрахункове середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів за 2 місяці цього року становило 8,8 кг на особу.
Нагадаємо, Україна в січні-лютому 2018 року експортувала 44,45 тис. тонн м’яса птиці і субпродуктів, що на 40,1% більше, ніж за аналогічний період 2017 року.