М’ясний кошик за півроку подорожчав на 3%

02.08.2018

М’ясний кошик за перше півріччя 2018 року подорожчав на 3%, або на 19 гривень.

Про це повідомив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у мережі Facebook.

За його словами, вартість м’ясного кошику з рибою і яйцями на кінець червня 2018 року становила 630 грн, тоді як на початок року його вартість була 611 грн.

«До нашого м’ясного кошика увійшло по кілограму всіх видів м’яса та ковбасних виробів, які підлягають держмоніторингу, а саме свинини, яловичини, сала, курячої тушки та філе, вареної ковбаси, а також кілограм мороженої риби і десяток яєць. Розрахунок вартості м’ясного кошику зроблений на підставі даних державної статистики»,— роз’яснив Дорошенко.

За даними асоціації, за перше півріччя 2018 року сало і яйця подешевшали відповідно на 1 грн, або 1%, та 5 грн, або 19%. Відтепер середня ціна кілограму сала становить 68 грн, а десятку яєць — 22 грн.

Усі інші продукти стали дорожчими перші шість місяців 2018 року від 1% до 9%, а саме:

  • яловичина — на 9%, + 10 грн/кг;
  • риба морожена — на 6%, +4 грн/кг;
  • свинина — на 5%, +5 грн/кг;
  • варені ковбаси — на 5%, +4 грн/кг;
  • курка в тушці та філе — на 1%, +1 грн/кг.

За даними асоціації, на кінець червня кілограм яловичини можна було купити в середньому в країні за 124 грн, свинини — за 114 грн, філе курятини — за 90 грн, вареної ковбаси — за 87 грн, риби —– за 70 грн, сала — за 68 грн, бройлера — за 55 грн, а десяток яєць — за 22 грн.

«Альтернативні підрахунки показують, що зростання якщо і є більшим, то не значно. За даними дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж за чотири місяці, також подешевшали яйця і сало, а інші продукти подорожчали», — додав Дорошенко.