Запитуйте — відповімо

24.01.2019 01 2019

На запитання читачів журналу «МБ» відповідає Світлана Кохан, провідний інженер науково-дослідного відділу з розробки та технічної перевірки стандартів Управління національної та міжнародної стандартизації НДІ стандартизації ДП «УкрНДНЦ»

— Світлано Василівно, виробники м’ясної продукції цікавляться, чи змінювались останнім часом вимоги до проведення лабораторних досліджень (фізико-хімічні показники, мікробіологічні, пестициди, радіонукліди, важкі метали, гормони і т.ін.)? Чи можуть виробники продовжувати працювати відповідно до «старого» переліку?

— Станом на грудень 2018 року Міністерством аграрної політики та продовольства України затверджено Наказ від 25.06.2018 р. за №288 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11 вересня 2018 р. за №1039/32491) «Про затвердження методів відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів певних забруднюючих речовин у харчових продуктах для цілей державного контролю». Ці методи відбору встановлюють загальні процедури, за якими відбираються зразки харчових продуктів для лабораторних досліджень (випробувань) на вміст свинцю, кадмію, ртуті, олова (неорганічного) та арсену (неорганічного), 3-монохлорпропан-1,2-діолу (3-MCDP) та бенз(а)пірену (поліциклічних ароматичних вуглеводів). Також затверджено Наказ від 25.06.2018 р. за №289 (Зареєстровано у Міністерстві юстиції України 23 липня 2018 р. за №857/32309) «Про затвердження методів відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів залишків пестицидів у продуктах рослинного та тваринного походження для цілей державного контролю». Ці методи відбору встановлюють процедури, за якими відбираються зразки продуктів тваринного та рослинного походження для лабораторних досліджень (випробувань) на вміст пестицидів. Метою відбору зразків є отримання репрезентативного зразка з партій продуктів тваринного та рослинного походження для проведення лабораторних досліджень (випробувань), щоб визначити відповідність пестицидів максимально допустимим рівням, встановленим нормативно-правовими актами України, та за відсутності таких, зазначених в стандартах Комісії з Кодексу Аліментаріус.
Щодо контролювання мікробіологічних показників, то…

Продовження статті — читайте в МБ №1 за 2019 р
Оформити передплату на журнали Мясний бізнес , а також на Хлібний і кондитерський бізнес — можна за тел:
044-248-97-66, 044-243-32-67
або відправивши листа на єл. пошту vera.osafat@gmail.compodpiska@bioprom.kiev.ua
Давайте будемо разом і в 2019 році!