Сергій Карпенко: «За 2017 рік ціна на м’ясо птиці збільшилась на 28%»

27.04.2018

Про ситуацію на ринку м’яса птиці та плани роботи на 2018 рік «МБ» розповів Сергій Карпенко, виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України»

 

 

— Сергію Михайловичу, як Ви охарактеризували б роботу ринку м’яса птиці?

— Підводячи підсумки 2017 року, слід сказати, що виробництво м’яса птиці становило 1,208 млн т у забійній вазі. Це на 3,2% більше, ніж минулого року. Промислове виробництво м’яса птиці становило 1020 тис. т в забійній вазі, тобто зросло на 2,8% порівняно з минулим роком. Необхідно відмітити досить значне зростання виробництва м’яса птиці в господарствах населення. Якщо до 2017 року спостерігалась тенденція по його зниженню, то в минулому році воно виросло на 7,5%, або на 13,1 тис. т, до 187,5 тис. т. І це лише свідчить про подальші тенденції зменшення реальних доходів населення, що змушує людей вирощувати більше птиці для власних потреб. Хоча і фактор поширення АЧС також відіграв певну роль: приватний сектор, зменшуючи ризики втрати поголів’я свиней, надавав перевагу менш ризикованому, в даному випадку, утриманню птиці.

В минулому році Україна підтвердила статус одного з найбільших світових експортерів м’яса птиці. За 12 місяців 2017 року вітчизняні виробники реалізували за кордон 271 тис. т цієї продукції, що перевищує показник 2016 року на 13%.

 

— Яким був минулий рік для асоціації «Союз птахівників України», які проблеми були найбільш гострими для виробників м’яса птиці?

— Перша половина минулого року була акцентована на знятті обмежень, запроваджених деякими країнами, на імпорт української продукції птахівництва внаслідок спалахів пташиного грипу в Україні в грудні 2016 року. Зокрема, це стосувалось визнання принципів регіоналізації до України зі сторони Європейського Союзу, Іраку, країн Перської затоки.

Досить значною подією минулого року необхідно визнати акредитацію українського виробника харчових яєць Європейською Комісією та перші поставки цієї продукції на європейський ринок. Цьому передувала кропітка робота по доведенню всіх процесів до європейських вимог. Сподіваємось, в поточному році цей перелік лише буде зростати, і ми зможемо суттєво збільшити експорт цієї продукції до країн ЄС.

З початком бюджетного процесу асоціація спільно з іншими аграрними асоціаціями включилась до підготовки пропозицій щодо підтримки аграрного сектору та галузі тваринництва зокрема. Вважаю, що ті пропозиції по розподілу коштів, які пропонували асоціації, були найбільш ефективними та раціональними. Вони майже повністю кореспондувались із баченням напрямів підтримки народними депутатами з аграрного комітету. На жаль, мало що з цього було підтримано при голосуванні за головний фінансовий документ країни.

Перед прийняттям держбюджету народними депутатами розглядався проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» (реєстр. №6776-д), розроблений Комітетом Верховної Ради України з питань податкової та митної політики. Деякі статті даного законопроекту містили норми, які скасовували спрощений режим оподаткування для галузі птахівництва та можливість користування механізмами державної підтримки через так звану «квазіакумуляцію» ПДВ. Однак спільними зусиллями з тверезомислячими народними депутатами вдалося не допустити прийняття цих правок та зберегти спрощену систему оподаткування (4 група) для птахівничих підприємств. Прийняття цих правок фактично призвело б до знищення галузі та повернення до часів засилля імпортної продукції на поличках магазинів.

 

— Які основні завдання на 2018 рік?

— Найбільш гострим питанням в цьому році постане збереження рентабельності виробництва при постійному збільшенні витрат на нього. В умовах низької купівельної спроможності населення при зростанні цін суттєво зменшується споживання продукції птахівництва. При відсутності в 2018 році бюджетної підтримки виробництва, яка існувала в минулі роки, виникає необхідність у запровадженні інших стимулів, які б нівелювали значне подорожчання продукції тваринництва і птахівництва зокрема. На мою думку, дієвим чинником зниження темпів зростання цін і пожвавлення споживання має бути зменшення ставки ПДВ на продукти харчування. У Верховній Раді України вже зареєстрована низка законопроектів, які передбачають відповідне регулювання. Головне тепер — прийняття відповідного закону вже в поточному році.

 

— У 2017 році суттєво зросли ціни на свинину, яловичину та птицю, що було дуже відчутним для виробників ковбас. Адже проблеми в них ті ж самі — зростання собівартості виробництва при низькому рівні купівельної спроможності. Деякі експерти ринку називали підвищення цін на м’ясо птиці «штучним». На Вашу думку, які причини зумовили подорожання м’яса птиці, та які Ваші прогнози по ціноутворенню на м’ясо птиці на 1-й квартал 2018 року?

— Необхідно наголосити на тому, що цінові коливання на ринку м’яса птиці в минулому році фактично були спровоковані зростанням цін на інші види м’яса, і в першу чергу свинини. Різке підвищення цін на м’ясо птиці було зафіксовано в липні, до цього часу ціна зростала лише в межах інфляції (+8%). При цьому ціна на свинину за цей час вже зросла на 34%. Звичайно, що в зв’язку подорожчанням свинини споживчий попит збільшився на більш дешеве м’ясо птиці. Враховуючи незмінні порівняно з минулим роком обсяги виробництва м’яса птиці та стабільні експортні поставки, на ринку з’явився певний дефіцит цього продукту, що фактично і спровокувало різке підняття цін. Після насичення ринку через сезонне зростання виробництва та збільшення імпорту ціновий тренд мав тенденцію до зниження. Однак він був вже не таким суттєвим, оскільки за цей час відбулось значне підвищення собівартості.

За рік ціна на м’ясо птиці збільшилась на 28%, що є об’єктивним фактором, враховуючи сукупний індекс витрат на виробництво продукції тваринного походження на 18,3% та рівень річної інфляції 13,7%.

Цінова ситуація на ринку м’яса птиці в поточному році буде визначатись загальною економічною ситуацією в країні та, в незначній мірі, ціновими трендами на зовнішніх ринках. Так, ми не прогнозуємо різких цінових коливань, однак відпускні ціни виробників протягом року будуть зростати пропорційно інфляційним показникам та зростанню витрат на виробництво.

 

— Які Ваші прогнози стосовно ринку м’яса птиці на 2018 рік?

— Говорячи про прогнозні показники 2018 року та враховуючи плани виробників і загальні тенденції в споживчих перевагах, можемо прогнозувати таке:

  • виробництво м’яса птиці становитиме 1260 тис. т в забійній вазі;
  • промислове виробництво м’яса птиці збільшиться до 1067 тис. т в забійній вазі, або на 4,5% порівняно з минулим роком;
  • експорт м’яса птиці становитиме близько 290 тис. т;
  • обсяги імпорту будуть визначатися низкою факторів, в першу чергу ціновою ситуацією на внутрішньому ринку, курсом національної валюти, однак, враховуючи прогнозоване збільшення власного виробництва та певну цінову стабілізацію наприкінці минулого року, вони, скоріше за все, будуть дещо нижчими, ніж у 2017 році.

 

— Сергію Михайловичу, розкажіть, будь ласка, про плани роботи асоціації «Союз птахівників України» на 2018 рік.

— У поточному році заплановано дві місії Європейської Комісії щодо аудиту державної системи контролю за виробництвом м’яса птиці та оцінки системи контролю за пташиним грипом. Дуже важливо підтвердити ефективність та дієвість цих систем, що стане запорукою подальшого експорту продукції до країн ЄС, а також індикатором для інших країн світу в дієвості ефективної системи державного контролю в Україні за виробництвом продуктів харчування.

Одним із головних пріоритетів діяльності асоціації є розширення експорту продукції птахівництва. Спільно з Держпродспоживслужбою України та Міністерством аграрної політики та продовольства України продовжуватиметься робота по відкриттю нових експортних ринків, в пріоритеті — країни Африки та Азії. Сподіватимемось на розширення переліку підприємств, які мають право експорту продукції птахівництва до країн ЄС.

2018 рік має стати визначальним в питанні адаптації вітчизняного законодавства до вимог ЄС в частині європейських регламентів, які встановлюють мінімальні стандарти благополуччя утримання птиці. Це досить велика проблема не лише для птахівництва, а й для всього тваринництва. Для переходу на євростандарти лише в птахівництві потрібні інвестиції в розмірі 1,2 млрд євро. Наслідком запровадження мінімальних стандартів стане скорочення обсягів виробництва продукції птахівництва, значне подорожчання її для кінцевого споживача та втрата конкурентоздатності вітчизняних підприємств на світових ринках. Позиція асоціації в цьому питанні однозначна — ті підприємства, які мають наміри експортувати свою продукцію до країн ЄС, повинні відповідати європейським вимогам щодо утримання птиці, інші — повинні утримувати птицю згідно з загальноприйнятими технологіями та рекомендаціями постачальників генетичних ресурсів. Україна поки що не готова до таких стандартів через відсутність інвестицій у реконструкцію та низьку платоспроможність переважної більшості населення, яке на даний час не готове платити більше за продукти харчування лише тому, що вони отримані внаслідок більш гуманного поводження з тваринами.

 

Галина Шубіна